Antika bir Rolex’i kullanmanın yollarından biri de onun ıslanmasını önlemektir. Dikkat etmeniz gereken ilk şey kuru tutmaktır. Bu aynı zamanda dalış saatleri için de geçerlidir çünkü antika sayılacak kadar eski (sakız saat aynası özelliklerine sahip) modellerin su geçirmez olmaması kaçınılmazdır. Dikkatli düşünürseniz 40-50 yıl öncesinden kalma saatlerin hala su geçirmezlik özelliğini koruyabilmesi bir mucize. Elbette bu kadar gergin olmaya ve kafa karışıklığına gerek yok. Günlük kullanımda saatin ıslanmasına izin vermediğiniz sürece çoğu durumda suyun girmesini engelleyebilirsiniz. Ancak saatiniz ıslanırsa satış sonrası onarım için hemen satın aldığınız mağazaya gitmelisiniz. Eğer çabuk müdahale etmezseniz iç kısımlar daha çok paslanır. Ağır vakalarda yılın kadranı hasar görür ve daha sonra onarılması daha pahalıya mal olur. Bu her yaştaki saatler için aynıdır. Ayrıca bir saatin suya batırılıp batırılmadığını belirlemenin basit bir yolu da saat aynasının buğulanıp buğulanmadığına bakmaktır.
İkincisi, vurulamaz. Saatler hassas aletlerdir, dolayısıyla titreşime dayanıklı değildirler, özellikle de uzun bir geçmişi olan bazı antika saatler. Ayrıca çok şiddetli çarpışmalar ve titreşimler de parlak boyanın düşmesine neden olabilir. Çarpışma veya düşmelerin yanı sıra koşma veya top oynama gibi fiziksel egzersizler sırasında saati takmaktan kaçınmalısınız. Önemli bir darbeye maruz kalması durumunda görünüm değişmese bile iç mekanizma ciddi şekilde hasar görebilir. Şiddetli bir çarpışma durumunda, saati hafifçe sallayarak herhangi bir anormal ses veya doğrulukta belirgin bir sapma olup olmadığını kontrol edebilir ve bir hafta içindeki ortalama günlük farkı gözlemleyerek doğruluğu kontrol edebilirsiniz.
Üçüncüsü, güçlü manyetik kuvvetlerden korunmalıdır. Mekanik saatlerin doğruluğu manyetik katı ortamlardan etkilenir, bu nedenle saatinizi yoğun manyetik kuvvetlere maruz bırakmaktan kaçınmalısınız. Bunun özel nedeni, sadece antika saatler için değil aynı zamanda modern saatler için de geçerli olan iç hareketinin parça yapısını bilmek için yalnızca düşünmenizin yeterli olmasıdır. Günlük olarak saatinizi cep telefonları, elektronik cihazlar ve diğer manyetik eşyalar gibi güçlü manyetizma yayan eşyalarla birlikte saklamamaya dikkat etmeniz faydalı olacaktır. Manyetizmanın etkisi mesafeyle ters orantılı olduğundan saatin manyetik kaynaktan en az 5 cm uzakta olması tavsiye edilir. Ancak saati genellikle bilgisayar işi yapmak için takıyorum, dolayısıyla doğrudan temas yoksa sorun yaşanmaz. Ayrıca saat aniden doğruluğunu kaybederse olasılıklardan biri saatin mıknatıslanmış olmasıdır. Mıknatıslanmış olsa bile manyetizma ortadan kaldırılabilir. İlk satın aldığınız mağazaya danışabilirsiniz. Çoğu mağazada bu ekipman bulunur.
Bu tür kişilerin birçoğunun birden fazla saate sahip olması ve antika saatleri sık kullanmaması gerekir, ancak bunları ara sıra çalıştırmaları gerekir. Antika saatleri ara sıra kullanmazsanız iç kısmı, tepesi, düğmeleri vb. sıkışabilir; yeni bakım yapıldıysa genellikle sorun olmaz, ancak eski yağlayıcılar modern yağlayıcılara göre daha hızlı yapışma eğilimindedir. Ek olarak, düzenli çalışma kontrolleri kusurları etkili bir şekilde anında tespit edebilir. Bunu her gün yapmak gereksiz olsa da çalışmasını kontrol etmek için ara sıra zembereği tepeyle yavaşça çevirmelisiniz. Diğer bir husus ise antika ve modern saatler için geçerli olan düzenli denetimlerden kaçınmaktır. Modele ve kullanıma bağlı olarak her 3 ila 5 yılda bir kontrol edilmesi önerilir. Muayene, parçaların söküldüğü, temizlendiği ve yeniden yağlandığı bir bakım işlemidir. Aynı zamanda iç parçalardan herhangi birinin bozulması veya hasar görmesi durumunda gerektiğinde değiştirilecektir. Denetimler yapılırsa dahili sorunlar giderilebilir, belirtiler kötüleşebilir, diğer parçalar daha hızlı eskiyebilir ve onarım maliyetleri beklenmedik derecede yüksek olabilir. Bu nedenle uzun süre kullanıma devam edebilmek için düzenli kontrollerin yapılması şarttır.
Son olarak, kullanımdan sonra uygun şekilde bakımını yapmayı unutmayın. İster antika ister modern bir saat olsun, kullanım sırasında biriken teri veya sebumu silmek için yumuşak, bez benzeri bir bez kullanabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında boşluğa giren kalıntıları temizlemek için düzenli olarak yumuşak, kuru bir diş fırçası kullanılması da önerilir. Ter, yağ ve kir saatin paslanmasına neden olur. Bu pas, parçaların bozulmasına ve hasar görmesine neden olacaktır. Ciddi durumlarda saat takılıyken yere düşebilir. Saati temiz tutmak da rahattır, bu nedenle kayışın kirli olduğunu düşünüyorsanız saati zamanında temizlemelisiniz. Şu ana kadar antika saatlerin cazibesi ve günlük kullanım yöntemleri tanıtıldı. Peki ilk kez replika Rolex antika saat alırken hangi modeli seçmelisiniz? Beğendiğiniz birini seçmek en iyi tasarıma ve atmosfere bağlıdır. İlk kez satın alan arkadaşlar doğum yılını seçecektir ancak antika saat seçiminde en önemli noktalardan biri de satış sonrası bakımdır.
Çoğu durumda bakım ve onarımı servis merkezinde yapılabilir ancak kadranı, ibreleri, çerçeveyi ve kayışı senkronize tutmanız gerekir. Bazı vintage saatlerin tamir maliyeti çok yüksekse ya da parçaları üretimden kalkmışsa ancak özel tamir atölyelerinde bakım ve onarımı yapılabilir. Bu nedenle antika saat satın alırken güvenilir bir satış sonrası bakım kanalı bulmanız işinize yarayacaktır.
Editör, antika saatleri takdir etmek istiyorsanız düşüncenizin önemli olduğuna inanıyor. Antika saatler hassasiyetle ilgili değildir; hassaslığı aşan parçanın çekiciliğini hissedip hissedemediğinizle ilgilidir. Yukarıdakiler antika saatlerin kullanımı hakkında gündelik bir konuşmadır. Eksiklerim varsa affedin. Herkes için bir referans değeri olacak.